Kennel Dreamskot - opdræt af Skotsk Terrier

silas nytrimmet 001Skotten har en trimmepels. Den består af to lag:

• Underst et lag af uld og

• Øverst et lag af stride dækhår.

Pelsen beskytter skotten mod vejrliget. Den holder på varmen om vinteren og på køligheden om sommeren. Den beskytter også mod vind og væde. Og husk det nu: en hund sveder ikke gennem huden, som vi mennesker, men via tungen og trædepuderne. Så den der med, at pelsen skal klippes, fordi hunden har det for varmt, er og bliver en skrøne.

En hvalp skal trimmes første gang samtidig med, at den skifter tænder – ca. 5 -6 måneder gammel. Det er vigtigt at fortælle hvalpen, at det med at komme op på et bord er noget, den skal finde sig i. Giver man op, fordi den brokker sig, vokser nullermændene i pelsen, og man er inde i en ond cirkel. Hunden har lært, at bare den brokker sig tilstrækkelig meget, slipper den for videre tiltale. Det bliver meget mere belastende for den at blive trimmet, og det bliver meget dyrere for din pengepung.

En skotte skal trimmes mindst hver tredje måned, for at hunden kan bevare en sund pels uden problemer med allergier, kløe osv. Lad jer aldrig overtale til at klippe en skottepels. Det tager op til 1½ år (det er hårets cyklus) at rette op på misèren.

soffe med traekboldTrim:
Når man trimmer, tømmer man hårsækkene for døde hår, så der kan vokse ny og frisk pels ud. Talgen i hårsækkene virker som glidecreme, der gør det nemmere at rykke hårene ud. Derfor er det en dødssynd at vaske en skotte lige inden, den skal trimmes. Der skal gå mindst 3 uger.

En trimning kan nemt tage tre - fire timer, afhængig af i hvert fald to ting:

• om skotten er ordentlig friseret og ikke har langtidsholdbare nullermænd på alle de vanskelige og strategiske steder.

• om den er samarbejdsvillig (hvad den sjældent er, hvis den har mange nullermænd)

Der er ingen undskyldning for at møde til trimning med en skotte, hvis pels ligner en gang pladevat. Det er sjusk! Træn den i at stå på et bord med et skridsikkert underlag, (fx en tæpperest eller en automåtte) og blive gennemfriseret i alle hjørner og kroge, mindst en gang om ugen. Godbidder i massevis, når hvalpen står på bordet, er et godt forhandlingsoplæg. Jeg vil foreslå, at man i starten tager soigneringen i ”tynde skiver”, altså fx forben den ene dag, bagben den næste osv. så man i løbet af en uge er kommet hele pelsen igennem. Det gør livet nemmere for alle parter. Det kan blive dyrt at møde til trimning med en usoigneret hund. Der er ingen trimmer, der gider en hysterisk hund, der måske oven i købet snapper ud efter én. Belønningen er selvfølgelig ros i stride strømme og godbidder i rå mængder. Men det kan lade sig gøre.

Det ynkeligste syn der findes, og som kun overgås af en rundbarberet skotte, er én hvor man skal have findeløn for at nå ind til hunden under al pelsen, eller hvor vor mor har været i gang med køkkensaksen for at komme til bunds i nullermændene.

Har man ikke overskud til at gennemfrisere sin skottehund mindst en gang om ugen, og har man ikke råd til at få den trimmet hver tredje måned hos en kompetent trimmer, skal man vælge en race, som ikke kræver pelspleje. Og vil man ikke ofre de penge, det koster, skal man ikke vælge en skotte.

En veltrimmet skotte fælder ikke, det gør en hund med kort pels derimod.


friseringsgrejDet er vigtigt at investere i godt værktøj til den ugentlige frisering. Jeg bruger to karter, den ene er trekantet og kan komme ind i armhulerne, som er et sted, hvor der meget hurtigt danner sig nullermænd. Når du bruger karten, så kart modsat pelsens gro-retning – altså opad på fx benene. Så bruger jeg en stor HS-kam i træ. Den er til første gennemredning. Den lille stålkam med tætte tænder er en Spratts-kam, som jeg bruger til anden gennemfrisering. Pelsriven kan hjælpe, hvis der er genstridige nullermænd (kan erstattes af en mere effektiv filterknuser), og endelig er der to trimmeknive, hvis man har mod på selv at holde pelsen i ave mellem trimningerne.   

trimmestenMan kan også bruge en trimmesten. Det er en pimpsten, som man skærer ud med en skarp kniv til to stave. Sådan en stav kører men igennem pelsen, når hunden er på bordet til den ugentlige soignering. Den fjerner de løse hår, uden at det gør ondt på hunden overhovedet.