Kennel Dreamskot - opdræt af Skotsk Terrier

mig og dolly 2Det er godt at kende racens historie, hvis man vil vide hvilke gener, der ligger gemt i den lille nuttede bamse af en skottehvalp, man har forelsket sig i, og som man absolut må eje. Det er ikke uden grund, at skotten er blevet kaldt "æslet blandt hunde". En Skotsk Terrier har nemlig sin helt egen mening om stort set alt her i livet. Ordrer eksisterer ikke – alt er diskussionsoplæg. Men det er netop det charmerende ved racen.

Skotsk Terrier er en gammel race, der som navnet siger, stammer fra Skotland. Dens oprindelse fortaber sig i tågerne i det skotske højland, hvor der blev opdrættet små ruhårede terriere beregnet til jagt. 

Den er oprindeligt avlet til jagt under og over jorden. "Terra" betyder nemlig "jord" på latin. Når skotten var kommet ned i rævegraven, måtte den lade alt andet ude, hvis den skulle klare sig over for fjenden med livet i behold.

En skotte kan derfor være meget svær at kalde til sig, hvis den får fært. Så bliver den blind og døv og retter hele sin opmærksomhed mod sit jagtbytte. Sker det, kan man lige så godt glemme alt om at få den til at lystre. Den ænser dig simpelthen ikke. Det er ikke ulydighed. Det ligger dybt i dens gener. Skotten kommer, når den har "tændt af"(slukket for jagtinstinktet). Det kan godt tage lang tid. Og så må man jo håbe, at den kan finde dig igen. Det kan den som regel.

Det er meget forskelligt, hvor meget jagt en skotte af en given avlslinje har. Der er nogle skotter, der er ret flegmatiske, så er der andre, der ikke kan se et blad bevæge sig, uden de skal sætte efter det. Det er en god idé at spørge opdrætteren, så man er forberedt.Skotten i Danmark:

kronprinsesse ingrid med skotteSkotteklubben under Dansk Terrierklub fejrede skottens 100 års jubilæum i Danmark i 2017, idet den første skotte blev registreret i Dansk Kennel Klub i 1917. I 30'erne og 40'erne var den blevet en af de mest populære familiehunde. Den var blevet en kendis-hund. Kronprinsesse Ingrid havde skotte, Hitlers elskerinde Eva Braun havde endog to skotter, Stasi og Negro.

roosewelt med falaPræsident Roosevelt havde skotte. Den hed Fala og var med ham overalt. Den var - og er verdensberømt og har sin egen statue ved siden af Roosevelts grav. Men den kunne nu altså svært gerne trænge til en kærlig trimmehånd.

Der har boet ind til flere skotter i Det Hvide Hus. Præsident Eisenhower havde skotter, og det havde tidligere præsident Bush også.

Når de kendte havde Skotsk Terrier, så smittede det af på almindelige mennesker. Racen blev så populær, at der blev avlet på alt, hvad der lignede. Det er der ingen racer, der kan tåle. Det gik ud over både sundhed og temperament. I løbet af 1940’erne og 50’erne var skotten blevet "forbudt for børn", og det image har klæbet til den ind til for få år siden. Man oplever stadig, at folk går i respektfuld afstand, når man lufter sine skottehunde. Men har man først tabt sit hjerte til racen, så hedder mantraet: Engang skotte – altid skotte.